Ringögatan 5, 417 07 Göteborg

Vi har öppet Mån – Fre, 9:30. – 15:00

vANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här presenteras några vanliga frågor och svar för dem som önskar fördjupad information om solcellsanläggningar. Alternativt kontakta oss via telefon på 0706 94 88 07 för personlig hjälp.

För offert mejla: offert@voltea.se.

Solpanelerna med solceller genererar elektricitet när solen lyser på dem. Solpanelerna producerar likström (DC) som sedan omvandlas till växelström (AC) av systemets växelriktare. Växelströmmen används sedan i huset och eventuellt överskott skickas ut på elnätet eller batteri. Mängden elektricitet som förbrukas och skickas ut mäts av husets elmätare. Du erhåller ersättning för den överskottsel som skickas ut på elnätet. Det är ingen manuell styrning av att skicka ut eller använda elen från solpanelerna; det sker automatiskt. Först används elektriciteten i ditt hushåll, och om solcellerna genererar mer än vad som behövs, skickas det automatiskt ut på elnätet eller till batteriet, och du blir ersatt av ditt elhandelsbolag för den elektricitet som skickas ut.

I diskussioner om solcellsanläggningars storlek används installerad effekt i kilowatt (kW eller kWp) för att ange maximal effekt. Antalet solcellspaneler är mindre relevant eftersom deras dimensioner och effekt kan variera. Den installerade effekten bestämmer årlig energiproduktion i kilowattimmar (kWh), vanligtvis mellan 750 och 975 kWh per installerad kW, med upp till 1000 kWh under optimala förhållanden.

Vanliga storlekar för solcellsanläggningar åt privatpersoner varierar från 7 kW och uppåt, vanligtvis mellan 10 och 15 kW, och ibland ända upp till 30 kW. Flerbostadshus och företag kan ha betydligt större anläggningar, ofta upp till 10 gånger större än de som används av privatpersoner.

En solcellsanläggning är mest produktiv när solen är högt på himlen och dagarna är längre, främst under sommarhalvåret. Å andra sidan är produktionen låg under november, december och januari, vilka tillsammans svarar för cirka 5% av årsproduktionen. Däremot börjar produktionen öka i slutet av februari och mars när solen står högre på himlen och dagarna förlängs. Nedan kan ni se en årlig fördelning av produktionen för en solcellsanläggning med 10 kW i söderläge i Borlänge.

Produktionsvariationen mellan åren tenderar att utjämnas över tiden, men kan variera med upp till cirka 10-15% mellan de år då solcellerna presterar bäst och sämst.

Takets förväntade livslängd sträcker sig generellt upp till 30 år, men vid en ålder av över 20 år kan potentiella problem uppstå och följaktligen kräver noggranna inspektioner. För tak som nått en ålder av 30 år eller äldre, är det generell rekommendation att överväga en takrenovering samtidigt som en solcellsanläggning installeras. Även om det möjligen kan kännas frustrerande att ersätta ett tak med många återstående användningsår, är det en försiktig och ansvarsfull åtgärd som hjälper till att undvika potentiella komplikationer.

Inom sammanhanget av solcellsanläggningens val av takmaterial bör vissa typer av tak undvikas, inklusive de som består av de billigaste och tunnaste plåttaken, vilka bör ha en plåttjocklek på minst 0,5 mm. För tak med takpannor och ett lätt undertak eller pärt, är det nödvändigt att säkerställa att bärläkten är robust och uppfyller kravet på en storlek av minst 45×70 mm (2×3 tum).

Vid dimensioneringen av en solcellsanläggning beaktas flera betydelsefulla faktorer, däribland takets tillgängliga yta, hushållets elförbrukning, kapaciteten hos huvudsäkringen samt den ekonomiska ramen.

Ett vanligt mål är att sträva efter att skapa en solcellsanläggning som genererar en mängd el som motsvarar den årliga elförbrukningen. Detta är särskilt relevant med tanke på det skatteavdrag som erbjuds, vilket uppgår till 60 öre per såld kilowattimme, begränsat upp till samma mängd kilowattimmar som förbrukas årligen (med en övre gräns på 30 000 kWh). Trots detta ekonomiska incitament kan det vara fördelaktigt att utnyttja hela tillgängliga takytan, även om det resulterar i en överproduktion jämfört med elförbrukningen. Det beror på att kostnaden för installationen av de sista solcellspanelerna tenderar att vara mer kostnadseffektiv och kan ge en bättre totalavkastning. Därtill är det av största vikt att hålla sig inom kapacitetsgränserna hos huvudsäkringen.

Solcellsanläggningen fungerar sällan på sin maximala effekt i praktiken. Om överdimensionering inträffar kan man hantera det genom att använda en så kallad ”smartmeter” eller, i vissa fall, uppgradera till en huvudsäkring med större kapacitet. Det bör noteras att solcellspanelerna tenderar att generera cirka 15% mindre effekt än den installerade maximala effekten, särskilt under perfekta soliga dagar, på grund av panelernas förmåga att värmas upp, vilket resulterar i en minskning av effektutbytet. Därför är det vanligt och acceptabelt att välja en växelriktare med något lägre kapacitet än den totala effekten hos solcellsanläggningen. Exempelvis kan en solcellsanläggning med 13 kW solcellspaneler vara försedd med en 12 kW växelriktare. För att underlätta detta val, ges en översikt över effektkapaciteter för vanliga huvudsäkringsstorlekar:

  • 16 Ampere = 11 kW
  • 20 Ampere = 13,8 kW
  • 25 Ampere = 17,3 kW
  • 35 Ampere = 24,2 kW
  • 50 Ampere = 34,5 kW
  • 63 Ampere = 43,5 kW

Växelriktaren bör placeras på en skyddad plats utomhus, som ett förråd, garage eller uthus, eller under en skuggad plats såsom en takfot eller skärmtak för att undvika direkt solljus och skydda mot regn. Placeringen bör undvika att solen värmer upp växelriktaren och påverkar dess effektivitet. Eftersom växelriktaren kan generera en viss ljudnivå, är det klokt att undvika att placera den i inomhusutrymmen där människor uppehåller sig regelbundet. Dessutom bör växelriktaren inte placeras trångt mellan andra föremål eller högt upp mot taket för att säkerställa en tillräcklig luftcirkulation för att hålla kylsystemet fungerande korrekt.

Det är av stor vikt att ha kontinuerlig uppmärksamhet på sin solcellsanläggning, likt hur man upprätthåller sitt bostadshus. Årliga visuella inspektioner av taket och solcellerna rekommenderas, där man bör se till att takpannorna och solcellerna är i gott skick, att kablar inte hänger löst under panelerna, och att det inte finns skräp ackumulerat under panelerna. Det är även viktigt att torka av växelriktaren från damm och säkerställa att det finns tillräcklig luftcirkulation runt enheten.

Regelbunden övervakning av anläggningens prestanda är också nödvändig. Ibland kan en säkring mellan växelriktaren och elcentralen eller mätarskåpet gå sönder, även om detta är ovanligt, och det kan orsaka produktionsavbrott. De flesta system är utrustade med en varningssignal som kan skicka ett meddelande om anläggningen inte producerar el under en hel dag, om det är uppkopplat.

När det gäller att ta bort snö från solcellerna, rekommenderas det att undvika farliga situationer som kan orsaka skador. Snön kommer ofta att smälta och rinna av ett solcellsmonterat tak med en normal vinkel under de ljusa vintermånaderna (december, januari och februari). Klättra inte upp på ett isigt tak eller använd farliga stegar. Om du ändå önskar ta bort snö, använd en mjuk sopborste. Hårda spadar och verktyg som kan skada panelerna bör undvikas.

 
 
 
 

Kontakta oss

    Du kontaktar oss som*